Menu Close

Hoewel het weer ons soms even doet denken aan de herfst, is de zomervakantie op veel plekken in Nederland toch echt begonnen. Gezinnen hebben de kofferbak ingepakt en bedrijven bereiden hun zomerslaap voor. Ook op digitaal gebied ontzorgt op vakantie? Wij geven u 5 tips:

 

1) Plan uw boodschappen vooruit!

Wilt u uw klanten niet laten merken dat u op vakantie bent en de online informatieve voorziening door laten lopen, zonder dat u op het strand er aan hoeft te werken? Websites die gebouwd zijn op WordPress kunnen blogposts en nieuwsberichten vooruit plannen. Hierdoor kunt u zelf aangeven op welk toekomstig tijdstip u de boodschappen online wilt laten zetten en kunt u dus maanden van te voren meerdere berichten alvast klaar zetten voor publicatie.
Ook op de sociale media kanalen is het mogelijk om berichten vooruit te plannen. Facebook heeft hier een ingebouwde tool voor. Voor de andere kanalen, zoals Twitter, Linkedin en Google+, kunt u de gratis tools zoals Buffer en Hootsuite gebruiken.

 

2) Pas op met privé social media gebruik

Politie en verschillende onderzoeken wijzen uit dat als er iets heeft gezorgd voor het vergroten van het aantal inbraken, dan zijn het de sociale media wel. Dieven vinden via Google bij het zoeken naar adressen bijbehorende namen, kijken of er op Facebook en Twitter vakantiefoto’s of berichten worden geplaatst vanuit de vakantiebestemmingen, en slaan daarna hun slag. Als u dus uw vrienden jaloers wilt maken met zonovergoten terrasfoto’s op Facebook, zorg er dan voor dat enkel uw vrienden deze foto’s kunnen zien. De Consumentenbond heeft een handig stappenplan geschreven om op Facebook en Twitter uw privacy (en in dit geval uw veiligheid) te waarborgen.

 

3) Hoe zit dat nu precies met die out-of-office reply

Het is altijd netjes om mensen die u een email versturen, te laten weten dat u op vakantie bent. Dit zorgt er voor dat mensen weten dat zij iets langer moeten wachten op een antwoord en dit voorkomt vaak ergernis. Alle emailprogramma’s hebben de mogelijkheid om een dergelijk bericht aan te zetten. Een aantal etiquette tips:
- Behoud de professionaliteit. Het is heel leuk dat u op vakantie gaat, maar dit hoeft allemaal niet te worden vermeld in het bericht.
- Vermeld duidelijk wanneer u weer terug bent op kantoor
- Indien u onmisbaar bent, vermeld de contact gegevens van uw vervanger.
- Stel de reply enkel in voor mensen die u kent; die in uw adresboek voorkomen of bij hetzelfde bedrijf werken. Dit vanwege uw eigen veiligheid (in betrekking tot de alinea hierboven)

 

4) Toch internet op vakantie?

Wilt u toch soms even uw email, Facebook etc. checken op vakantie? Veel providers hebben aparte abonnementen en aanbiedingen voor internet op reis. Deze moet soms wel worden geactiveerd voordat u vertrekt.
Toch voor de Nederlandse optie gaan en niets betalen? Download dan een goede WIFI-spot app, waarmee u open WIFI spots kunt vinden in uw buurt.
Gaat u langer weg, naar een land wat niet wordt gedekt door uw provider of gebruikt u veel internet? Overweeg dan eens de huur van een Droam. Daar hebben wij met Caesus zeer positieve ervaringen mee.
5) Het blijft vakantie!

Naast de zonnebrand en zwembroeken, neemt het grootste gedeelte van de Nederlanders tegenwoordig ook een iPad mee op vakantie. Handig voor bepaalde vakantie apps, navigatie etc. Maar helaas blijkt uit onderzoek dat een groot gedeelte van de gebruikers, stiekem toch op het strand even de bedrijfsemail checken of de zakelijke apps gebruiken. In het grootste gedeelte van de gevallen bleek dit echter niet dringend te zijn en kon dit in principe wachten tot na de vakantie.
Om uzelf te behoeden van de twijfel en vooral uzelf echt te laten genieten van de vakantie, raden wij aan het apparaat toch echt thuis te laten. Voor notities zijn er de ouderwetse notebooks. eBooks zijn er ook nog steeds in papieren formaat en inmiddels zijn er op de meeste vakantie bestemmingen genoeg internetcafés indien u echt even uw email wilt checken.

 

Wij wensen u een fijne, veilige en bovenal ontzorgde vakantie toe!

Share: