Menu Close

Honden die blaffen, stoepkrijten en losvliegende duiven; het zijn zaken waar je in Nederland boetes voor kan krijgen. Het kan soms erg vermakelijk zijn om eens een licht te werpen op de Nederlandse wet- en regelgeving, anderzijds ook vaak een noodzaak. Op online gebied worden ook steeds meer zaken gereguleerd, maar vaak nog vergeten of genegeerd door ondernemers. De top 4 van de meest belangrijke wetten en regels om rekening mee te houden online.

 

Verkopen via het internet

Even simpel en snel een webwinkel opzetten; het kan tegenwoordig al in ettelijke minuten. Om consumenten te beschermen, zijn er verschillende wettelijke regels opgesteld, waarvan de Autoriteit Consument & Markt een mooi overzicht heeft gemaakt. Waarschijnlijk zijn de meesten bekend, toch worden zaken als de wettelijke bedenktijd, bevestiging van bestelling en algemene bedrijfsgegevens nog slecht of zelfs niet geplaatst.

 

 

Cookies

Als er een wet is op internet gebied is, die de afgelopen tijd veel irritatie heeft losgemaakt, dan is dat wel de ‘cookie-wet’. De wijziging van de Telecommunicatiewet, gebaseerd op de Europese ePrivacy richtlijn, zorgde in het begin voor veel websites die pas toegankelijk waren nadat de gebruiker op een ‘akkoord met plaatsing’ button hadden geklikt. Inmiddels heeft aanpassing van de wet er voor gezorgd, dat voor simpele zaken als Google Analytics en affliate netwerken de melding niet meer verplicht is. Het blijft voor alle soorten cookies wel altijd verplicht om een melding op te nemen in een privacy statement.

 

Privacy

Om de persoonsgegevens van gebruikers van websites beter te beschermen, heeft het College Bescherming Persoonsgegevens sinds vorig jaar ruimere mogelijkheden gekregen om boetes geven voor websites met slechte beveiliging. Er kan zelfs een boete worden opgelegd, wanneer een inbreuk op de beveiliging, die heeft geleid tot bijvoorbeeld diefstal, verlies of misbruik van persoonsgegevens, niet wordt gemeld. De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) geeft daarnaast aan dat een passend beveiligingsniveau benodigd is voor de opslag van de gegevens. Een boete zal echter niet snel worden gegeven, daarvoor moet het CBP een bindende aanwijzing geven.

Toegankelijkheid voor gehandicapten

Voor velen niet te geloven, maar zelfs de Verenigde Naties heeft invloed op wat er verplicht op een website moet staan. De ratificatie van het VN-verdrag voor de ‘rechten van de mens’ in Nederland, heeft er voor gezorgd dat het toegankelijk maken van een website voor mensen met een functiebeperking een wettelijke verplichting is geworden. Waar voorheen vooral overheden bijvoorbeeld vergrootglaasjes op websites plaatsten om de sitetekst te vergroten, is dit nu aan te bevelen voor alle bedrijven. Recent zijn er al bedrijven om beboet in de Verenigde Staten. Een aantal interessante tips worden gegeven door Microsoft. Daarnaast is het interessant om de richtlijnen die de Nederlandse overheid zichzelf oplegt, te lezen.

Share:

Leave a Comment:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *