Menu Close

Presentaties van sprekers, de notificaties op de telefoon, gesprekken met andere bezoekers… het brein van de bezoekers wordt op een goed event flink overprikkelt. Uit feedback van events het afgelopen jaar kreeg ik dan ook steeds vaker te horen dat het soms ‘too much’ was voor de bezoeker. Vergeet daarom niet de ‘mindfull moments’ op een event. Focus leggen op rustmomenten in het programma en plekken waar bezoekers even tot rust kunnen komen.

De boog kan niet altijd gespannen zijn. En je wil ook niet dat de bezoekers rond de lunch mentaal al zo bekaf zijn dat ze het programma in de middag niet meer kunnen absorberen. Ik houd hier zelf ook al rekening mee in programma’s. Niet constant keynotes en panels, maar ook ruimte voor mentale pauzes, door bijvoorbeeld een mooie act of humoristische filmpjes in lijn met het thema van het event. Maar ook: kortere sessies, kortere keynotes. Sprekers krijgen van mij maximaal 20 minuten, net zoals ik vroeger TED-sprekers gaf, omdat wetenschappelijk is bewezen dat het brein niet langer kan concentreren op een verhaal.

Ook buiten de zaal moet je plekken inrichten waar mensen tot rust komen en niet steeds ‘aan’ hoeven te staan. Van Fatboys waar koptelefoons met meditatiemuziek bij liggen, tot bijvoorbeeld NFT-gallerijen waar het publiek kan genieten van lokale kunstenaars. Echt een ‘tech free zone’ maken en het publiek prikkelen om dit ook zo te houden. Niet alleen voor het publiek, maar ook voor sprekers. Een masseur die de sprekers even voor de spreekbeurten onder handen man, bleek niet alleen een welkome, maar ook een gouden greep volgens de sprekers.

In an age of acceleration, nothing can be more exhilarating than going slow. And in an age of distraction, nothing is so luxurious as paying attention. And in an age of constant movement, nothing is so urgent as sitting still. – Pico Iyer

Share:

Leave a Comment:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *