Menu Close

De afgelopen tijd hebben veel klanten van mij een mailtje gekregen van bedrijven die zich bij hen aandringen om de Search Engine Optimalization (SEO, oftewel vindbaarheid van een site in zoekmachines zoals Google) te verbeteren. De positie van een site binnen Google is voor veel bedrijven erg belangrijk en uit onwetendheid gaan veel bedrijven daardoor met dergelijke partijen in zee, terwijl de aangeboden diensten vaak berusten op mythes.

 

De panda eet keywords
Nog steeds denken veel mensen dat het gebruik van bepaalde steekwoorden (keywords) binnen de zogenaamde ‘metacode’ van een site invloed heeft op de zoekresultaten. Anno 2015 heeft Google zelf openbaar gemaakt dat dit niet meer het geval is, enkel de titels en permalinks tellen lichtelijk mee. Sterker nog, het overmatig gebruik van dergelijke woorden kan zelfs leiden tot een zogenaamde ‘Google-Penalty’; een straf van Google vanwege het op het verkeerde been zetten van de zoekmachine. Het project ‘Panda’ van Google detecteert dit binnen alle websites en zorgt automatisch voor een lagere positie in de zoekmachine.
Vanwege de snelle opmars van ‘voice search’; het invoeren van een zoekopdracht door middel van praten en het speerpunt van Google om kwalitatief betere zoekresultaten te verzorgen, is contentmarketing (XXX) een zeer belangrijke factor geworden binnen SEO. Niet alleen door te focussen op de juiste keywords binnen de teksten, maar vooral op de juiste thema’s van de teksten zelf.

 

Links helpen niet bij de penguin
Een andere, veel gehoorde mythe is het plaatsen van links naar de eigen website vanaf een groot aantal andere websites. Aangezien Google hier fel tegen is (met name links kopen), heeft het bedrijf het project ‘Penguin’ in het leven geroepen, wat net als het ‘Panda’ project de waardering van sites verlaagt indien dit wordt opgemerkt. Uiteraard; het plaatsen van links vanaf verschillende sites mag, zo lang het maar duidelijk is dat uw site een direct verband heeft met deze linksites.

 

Investeer in de site en niet alleen in de SEO
Het vergroten van de vindbaarheid in Google kan ook door het verbeteren van de site zelf. Een van de hoogste prioriteiten van Google is het aanbieden van veilige zoekresultaten; sites die volledig vrij zijn van verdachte codes en gebruik maken van het HTTPS protocol, in plaats van HTTP (wat het grootste gedeelte van de sites gebruikt). Google’s ‘Pagespeed’ bekijkt of de sites wel snel laden; heeft u een goede server waar de site op draait en zijn de afbeeldingen die u gebruikt niet al te groot?
De smartphone is anno 2015 niet meer weg te denken uit onze samenleving. Steeds meer websites worden daarom ook bekeken vanaf dit kleine formaat scherm. Hierdoor neemt de importantie van een mobiel-vriendelijke website toe. Naast het ‘responsive’ maken van een website, is ook het instellen van verschillende ‘SEO boodschappen’, voor zowel de normale als mobiele websites erg belangrijk.

 

Alles kan gratis
Uiteraard kunt u veel geld steken in het zo optimaal mogelijk bouwen van een website. Bedrijven als Google moeten tegenwoordig hun aandeelhouders ook steeds meer tevreden houden door goede omzetten te draaien en winsten te maken. Het bedrijf zal dan ook meer gaan inzetten op betalende bedrijven die door middel van bijv. ‘Search Engine Advertisement’ (SEA) zichzelf omhoog ‘kopen’ in de zoekresultaten. Dit is al lichtelijk zichtbaar in de verschillende kleinere diensten van Google; men verwacht dat bijv. ‘Google Places’ dit jaar al volledig betaald gaat worden.
Veel bedrijven onderschatten de snelheid van het zelflerende vermogen van de robots van Google. Projecten als ‘Panda’ en ‘Penguin’ worden steeds succesvoller ,vooral voor Google zelf dan, vanwege al deze technieken en bewijzen dat veel ouderwetse technieken om de SEO te verbeteren, (vrijwel) geen invloed meer hebben anno 2015.

 

Ben dus goed voorbereid voordat u een nieuwe website gaat laten bouwen of dit zelf gaat doen. Internet anno nu is snel, fluctuerend en de regels worden met het jaar verscherpt, ben hierop voorbereid.

Share: