Menu Close

Zoemende armbandjeswerkplekconcepten en tijdslots voor in de trein zijn zomaar wat voorbeelden hoe bedrijven en sectoren nadenken over een toekomst waarin anderhalve meter afstand de norm is, waartoe Premier Rutte opriep. Welzijn gaat in Nederland nog steeds voor de welvaart, maar onze economie kan een lockdown-situatie zoals hij nu is, niet lang meer hebben. Maar hoe zorg je er voor, dat je de economie weer op gang kan brengen, zonder onze zorg nog meer te belasten? Volgens onderzoek van de Rabobank, kan 84% van de banen uitgevoerd worden in een anderhalvemetereconomie (#scrabblealert), waarvan 46% thuis en de rest op locatie. Maakbedrijven gaan hier waarschijnlijk niet direct een groot probleem in ondervinden, maar om mij heen zie ik alle eigenaren van horecabedrijven al wel de noodklok luidden, dat dit financieel verre van haalbaar is.

Zelf heb ik bij het uitbreken van de crisis, de trainingen en keynotes (rondom blockchain en 'Talk like TED') in de cloud getrokken en zag door de snelle toename van webinars, inspiratie en vraag vanuit bedrijven om in deze tijden te investeren in personeel, sterk toenemen. Online trainingen geven geeft ontzettend veel kansen, maar ook veel uitdagingen. Je kan niet alles goed online trainen, dus ik ben ook aan het overwegen om anderhalvemetertalkliketedtrainingen te gaan geven. Maar hoe doe je dat goed, in lijn met de richtlijnen en uiteraard met de veiligheid voor de deelnemer voorop? In deze blog mijn voorzet voor een protocol voor het geven van trainingen.

Trainen in deze nieuwe werkelijkheid vraagt om een zorgvuldige afweging van elk onderdeel van de training. Zelf hielp het doorlopen van de volledige klantreis, met bij elke stap het scherp analyseren van de richtlijnen en verdere aanbevelingen. Op basis hiervan, heb ik een eerste versie van een protocol ontwikkeld, zoals de meeste sectoren dat momenteel ook doen voor hun eigen bedrijfsvoering.

Verwachtingen & voorbereiding

We zijn allemaal op de hoogte van de situatie, we zijn als het goed is ook allemaal op de hoogte van de belangrijkste richtlijnen; blijf thuis als je ziek bent, houd 1,5 meter afstand, hoest/nies in je ellenboog, was je handen regelmatig, schud geen handen en gebruik papieren zakdoekjes. Het is altijd goed om deelnemers hier nogmaals aan te herinneren en hen ook vragen om dit in acht te nemen. Goed aan een training deelnemen gaat mijns inziens niet onder grote stress, dus het is ook handig om duidelijk aan te geven welke extra maatregelen je zelf treft in aanloop naar en tijdens de training. Loop voor jezelf de ruimte goed door, om te kijken of de 1,5 meter afstand ook tijdens de training, als mensen bijvoorbeeld even moeten lopen, haalbaar is.

Aankomst

Zorg er voor dat de deelnemers zo min mogelijk oppervlakten hoeven aan te raken, voordat ze de trainingsruimte binnenkomen; zet deuren open, zodat mensen niet klinken en bellen hoeven aan te raken. Laat die warme welkomsthand uiteraard achterwege en zorg er voor dat mensen direct hun handen wassen, direct als ze de ruimte betreden. Zet voor alle deelnemers een eigen handpompje klaar met desinfecterende handcrème en een doos tissues voor het snuiten van een neus of als men te emotioneel wordt van de waanzinnig goede training.

De training zelf

Naast het constant in acht nemen van de veilige 1,5 meter afstand, is het belangrijk om goed na te denken over de materialen die je gebruikt. Je kan iedereen eigen post-its en stiften geven, maar in mijn presentatie trainingen is het te kostbaar om voor alle deelnemers een eigen afstandsbediening van 100 euro aan te schaffen. Blijf zaken, ook tijdens de training, goed ontsmetten met doekjes.

Heb je catering tijdens de training? Zorg ook hier voor persoonlijke porties en maak 1 persoon verantwoordelijk met de juiste bescherming, voor zaken die je niet in 1 persoonsporties kan serveren, zoals koffie uit een kan. Blijf toiletten constant ontsmetten, bij voorkeur door de bezoeker zelf, met de juiste doekjes en sprays. Ontsmet ook blijvend objecten als deurklinken en tafels. De tijd gaat leren of wij als maatschappij kunnen fungeren in een anderhalvemetereconomie en of het ook de gewenste effecten heeft op verspreiding en impact. Omdat deze situatie zo snel heeft ingeslagen in onze maatschappij en er nog geen onderzoek bestaat over een eerdere, vergelijkbare situatie zoals de Spaanse Griep, zal dit een van de grootste sociale experimenten zijn, die wij als maatschappij hebben uitgevoerd.

Laten we hopen dat ‘flatten the curve’ in ons land snel een feit is en wij weer veilig naar buiten kunnen om te genieten van al die dingen, die wij zo gemist hebben.

Share: